Fotball-VM på storskjerm? Hva bør du være oppmerksom på ved kjøp av en projektor?

Fotball-VM på storskjerm? Hva bør du være oppmerksom på ved kjøp av en projektor?

VM er rett rundt hjørnet, og hva er vel morsommere enn å se kampene på storskjerm med venner? Anskaffelsen av en projektor er da et naturlig valg. Men utvalget er enormt og det er mange faktorer å ta hensyn til. Det er selvfølgelig også viktig å tenke på hva projektoren skal brukes til etter VM. Hvis projektoren først og fremst skal brukes til å se filmer eller spill, er andre kriterier av betydning enn hvis du også vil benytte projektoren i jobbsammenheng. I tillegg spiller både romstørrelsen og størrelsen på projeksjonsskjermen en rolle. Kort sagt, hva må du være oppmerksom på? Solfrid Liland, markedssjef i Epson Norge, gir noen nyttige tips.

Lysstyrke
Det er veldig viktig at fargene gjengis så nøyaktig som mulig. Du vil selvfølgelig ikke at den knalloransje draktfargen til det nederlandske laget får en blass oransje farge og at gresset blir brunaktig i stedet for at det har en frisk grønnfarge fordi projektorens fargeytelse er utilstrekkelig. Det er da også nærliggende at ikke bare det det hvite lyset måles for å fastslå lysstyrken på en projektor, men også det fargede lyset. Dette er grunnen til at ledende produsenter av 3LCD-projektorer, og spesielt Epson som patentinnehaver av denne teknologien, for en stund siden også begynte å opplyse om en projektors Colour Light Output (CLO)-verdi. Dette gir forbrukerne pålitelig informasjon om fargelysstyrken og dermed også om projektorkvaliteten. De fleste moderne projektorer for hjemmebruk har en lysstyrke på mellom 2000 og 3000 lumen. Hvor mange lumen du trenger avhenger av størrelsen på rommet, størrelsen på projeksjonsflaten og i hvilken grad rommet kan mørklegges. En lysstyrke på 2000 lumen er i mange tilfeller mer enn tilstrekkelig. Hvis du vil se VM-kamper i en stue med mye dagslys, eller til og med i hagen, er en projektor med høyere lysstyrke ønskelig for et bedre resultat.

Kontrastforhold
Også kontrastverdien spiller en viktig rolle. Jo høyere kontrastverdi, desto bedre er projektorens gjengivelse av svart og alle mellomliggende graderinger til hvitt. Hvis du bruker projektoren i en mørk hjemmekino og du vil at svart virkelig ser svart ut, er det viktig med en høy kontrastverdi. Dersom rommet ikke er helt mørkt, er lysstyrken viktigere enn kontrastverdien. Generelt sett er det ønskelig med høyest mulig kontrastverdi for filmer, fordi du ideelt sett ser disse i en mørk hjemmekino. Hvis du derimot vil se en sportsbegivenhet som OL eller VM på storskjerm i stua eller i hagen, altså med mye lys fra omgivelsene, så er det nødvendig med god lysstyrke. Det er imidlertid et faktum at det tydelige valget mellom høy kontrast og høy lysstyrke har blitt mindre relevant for moderne projektorer. For eksempel har hjemmekinoprojektorer i dag ofte også ganske høy lysstyrke i tillegg til høy kontrast. Også kontrasten i forretningsprojektorer er kraftig forbedret.

Oppløsning og bildeforhold
Oppløsningen angir hvor mange bildelinjer projektoren kan projisere. Jo flere bildelinjer, og dermed piksler, desto skarpere er som regel bildet. Hvilken oppløsning som er best for din situasjon, avhenger av hvilke krav du stiller til bildet og hva slags innhold som vises. Vanlige oppløsninger for forretningsprojektorer er 800x600 (SVGA), 1024 x 768 (XGA), 1280x800 (WXGA) eller 1920x1200 (WUXGA) og for hjemmekinoprojektorer ser man ofte oppløsninger som 1280x720 (HD) og 1920 × 1080 (Full-HD). I det siste har antallet projektorer som kan projisere Full HD økt betraktelig, men også WUXGA-oppløsning (1920x1200 piksler) blir stadig mer populært. Hvis du først og fremst ønsker å bruke projektoren til filmer eller spill etter VM, anbefales en Full-HD (også kalt 1080p)-projektor. Med denne optimaliserer du kvaliteten på for eksempel din Blu-ray -spiller, de mest moderne spillkonsollene, Full HD-dekoder eller innhold med høy oppløsning, som blir stadig mer tilgjengelig. Hvis du vil bruke projektoren i jobbsammenheng er WUXGA -oppløsningen absolutt interessant. Mange PC-erstøtter denne oppløsningen og dette gjenspeiles i etterspørselen etter WUXGA-projektorer. Hvis du ønsker å bruke projektoren i kombinasjon med en dekoder (boksen til den digitale TV-leverandøren), er det best å velge en projektor med et opprinnelig 16:9 bildeforhold (bredformat), slik at du utnytter innholdets oppløsning optimalt. Mange rimelige projektorer har et bildeforhold på 4:3 (XGA-projektorer). Disse støtter riktignok bredformatoppløsningen, men dette skjer på bekostning av projeksjonskvaliteten.

Installasjon
I hva slags lokale skal projektoren brukes? Hvor stor er avstanden mellom projektoren og skjermen? Hvor stor er skjermen eller projeksjonsflaten? Dette er faktorer du bør ta hensyn til. De fleste projektorer har zoomlinser som kan forstørre eller forminske projeksjonen, slik at bildet passer nøyaktig på skjermen. Epson har en praktisk kalkulator, og med denne kan du for hver projektor bestemme bildeformatet ut fra projeksjonsavstanden eller omvendt. Har du tenkt på hvor du skal henge opp projektoren? Fast i en hjemmekino? Eller ønsker du å bruke projektoren i jobbsammenheng etter VM? Da er en mobil projektor kanskje mer praktisk for deg. Er det nødvendig med linseskift eller blir projektoren hengende i ro rett foran skjermen? Og ikke glem tilkoblingsmulighetene. Hvis du skal bruke projektoren i kombinasjon med en dekoder (digital-TV), kreves det en HDMI-tilkobling (digital). Vær derfor oppmerksom på tilkoblingsmuligheter som HDMI ved anskaffelsen av en projektor. Dersom du installerer projektoren i taket og det bare er ett strømuttak der, er det problematisk å montere ekstra ledninger. Da er trådløs HD kanskje den løsningen.

Kjøp
Du tror kanskje kjøp av en projektor er en luksusinvestering som sprenger budsjettet? Nei, prisene på projektorer har gått sterkt ned de siste årene. En god bredformat (16:9) begynnermodell med HDMI trenger ikke å koste mer enn 5000-6000 kroner. Har du en litt romsligere økonomi, kan du også overveie å anskaffe et godt projektorlerret. Et lerret av god kvalitet er alltid gunstig for bildekvaliteten, men projisering på en hvit vegg går ofte også helt greit.

DLP versus 3LCD
En siste faktor som er projektorteknikken. Hvis vi ser bort fra et par unntak, er det to teknologier som brukes i moderne digitale projektorer: DLP eller 3LCD. Disse teknologiene har en fundamentalt ulik virkemåte med hensyn til generering av bilder, særlig i forbindelse med bearbeidingen av farger. Disse ulikhetene er av stor betydning for fargelysstyrken.

Som navnet antyder har 3LCD-projektorer et sett med tre separate LCD (Liquid Crystal Display)-paneler: Ett for hver røde, grønne og blå komponent i et fargebilde. Regnbueeffekter forekommer ikke i 3LCD-projektorer fordi utføringen fra de tre fargede LCD-panelene kombineres for å danne ett sammensatt fargebilde. Dessuten har alle 3LCD-projektorene tilsvarende lumenverdier for produksjonen av hvitt og farget lys. I motsetning til det som er tilfellet for DLP-projektorer med 1-chip går det nemlig ikke noe lys tapt ved gjengivelsen av farget lys.

Gled deg
Det er viktig å sørge for at du har besvart alle disse spørsmålene på forhånd for å unngå ubehagelige overraskelser etter at du har kjøpt projektoren. Ved hjelp av informasjonen ovenfor kan du ta et nøye gjennomtenkt valg innen det brede utvalget av projektorer. Når du så har kjøpt projektoren, er det på tide å glemme de tekniske detaljene og nyte den imponerende erfaringen det er med VM på storskjerm og å oppleve kampene som om du selv sitter på tribunen.