CERN velger projektorer fra Epson

Avanserte produkter fra Epson til avansert forskning ved CERN

CERN velger projektorer fra Epson

Vitenskapelige institutter som den europeiske organisasjonen for kjerneforskning, bedre kjent ved den franske forkortelsen CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire), representerer noe av det fremste innenfor europeisk forskning.

Organisasjonen i Genève har utført grunnforskning siden 1954 – forskning som har endret og fortsatt endrer vår forståelse av verden på et helt grunnleggende plan. Ting vi tar for gitt i dag, som for eksempel Internett, er et resultat av arbeidet ved CERN. Denne typen forskningsinstitusjoner er levende opptatt av det kontinuerlige samspillet mellom vitenskap, økonomi, politikk og andre offentlige områder. De er avhengig av å kunne presentere seg selv og arbeidet sitt på riktig måte og tilby et godt arbeidsmiljø. Derfor har CERN satset på Epsons avanserte projektorer.

Ved CERN er det 38 medarbeidere per møterom i gjennomsnitt. 260 konferanserom står til rådighet for 10 000 brukere og ansatte i forskningsinstituttet i den sveitsiske kantonen Genève. Mange av disse rommene er utstyrt med svært avansert AV-utstyr fra Epson. I dagens grunnforskning er man helt avhengig av avansert utstyr for nøyaktig visualisering av gjennomførte eksperimenter og teoretiske vurderinger. Derfor er instituttet er utstyrt med rundt 70 eksemplarer av Epsons kvalitetsprojektorer, inkludert EB-8X, EB-9X, EB-1920, Z-8000 og EB-G5450, som letter vitenskapelig utveksling mellom arbeidsgruppene. Slikt utstyr gjør det også enklere å forstå eksperimentene der partikler kolliderer med en fart nær lysets hastighet, og gir et innblikk i hvordan verden holdes sammen.
 

Skarpe bilder – også for bittesmå motiver

"For å kunne gjengi detaljene i et eksperiment på en nøyaktig måte stiller vi for eksempel krav til at projektorene produserer lyssterke bilder med høy kontrast og fargekvalitet," sier Thomas Baron, avdelingsleder for AV og felles tjenester i IT-avdelingen i UDS-gruppen ved CERN.

"Mange av projektorene vi tidligere benyttet, produserte bilder som rett og slett var for mørke, eller der fargene ikke samsvarte med det originale dokumentet."

Dette var den viktigste årsaken til at CERN i 2011 valgte å satse på Epsons systemer, hovedsakelig seriene EB-8X, EB-9X, EB-1920, Z-8000 og EB-G5450. Disse produktseriene er spesielt utviklet for kravene i bedrifter og utdanningsinstitusjoner. Dette er 3LCD-projektorer, der én av fordelene er muligheten til å fremstille farger med identisk lysstyrke, som for eksempel svart-hvitt-bilder. Dette er avgjørende for presentasjon av abstrakte korrelasjoner. I tillegg produserer disse projektorene flimmerfrie bilder, er rimelige å kjøpe inn og vedlikeholde og – nok en viktig egenskap – kan fullt og helt administreres gjennom et nettverk. Spesielt det siste var et avgjørende krav i instituttets spesifikasjoner.

"Alle AV-systemer hos CERN må kunne overvåkes og styres via nettverket vårt," sier Thomas Baron. I dag overvåker og styrer en CERN-server alle projektorer med støtte fra Epsons EasyMP-programvare. Siden projektorene fra Epson er RJ45-kompatible, er det enkelt for medarbeiderne å koble dem til den bærbare PC-en via nettverket.

Audimax-projeksjon

I tillegg til vanlige møterom benyttes projektorer fra Epson også i forelesningssalene hos CERN og i Audimax. Til disse store rommene har IT-avdelingen valgt to avanserte projektorer fra EB-Z8000-serien. De integrerte enhetene har en lysstyrke for hvitt og farget lys på opptil 7000 ANSI lumen og produserer ekstremt lyssterke bilder med naturtro farger – ideelt for store rom. Systemene, som ble installert i begynnelsen av 2011, er til god hjelp under forelesninger og offentlige presentasjoner av nye prosjekter og eksperimenter.

Muligheten til å kontrollere utstyret via nettverket er spesielt relevant for hovedforelesningssalen ved instituttet. Siden administratorene hos CERN kan sjekke status for enhetene, lampene og filtrene via et sentralt kontrollpanel, reduseres vedlikeholdsarbeidet – som er kostbart – til et minimum. Epsons EB-Z8000-serie har også elektrostatiske spesialfiltre som først må byttes etter 10 000 driftstimer. Selv lampene må først byttes etter 2500 til 3500 timer.
 

Ekstern vedlikeholdsfunksjon

Projeksjon er nå standardteknologi ved opplærings- og forskningsinstitusjoner. Eksemplet fra CERN viser at spesielt store institusjoner i tillegg stiller særskilte krav knyttet til enkelt vedlikehold og administrasjon.

"Det utslagsgivende for at vi valgte Epson, var fleksibiliteten gjennom ulike tilkoblingsmuligheter, kommunikasjonen og de følgende mulighetene til å kontrollere samtlige projektorer via et nettgrensesnitt," oppsummerer Thomas Baron.

Lederen for AV planlegger ytterligere harmonisering av projektorinfrastrukturen i CERN i løpet av de nærmeste månedene. Derfor oppfordres brukerne hos CERN til bare å bruke EPSON-projektorene som er tilgjengelige internt i forskningssentret. Baron forventer at kostnadene knyttet til projektorbeholdningen faller i takt med at service og kundestøtte i økende grad utføres via nettverket. For å støtte instituttet gjennom denne prosessen har Epson inngått en detaljert serviceavtale i samarbeid med kvalifiserte lokale partnere.