Innovativ skriver i innovasjonsmiljø

Springbrett for oppstartbedrifter

Innovativ skriver i innovasjonsmiljø

Morgendagens virksomheter printer uten begrensninger

Mange, deriblant Kronprins Haakon, er imponert av Creator Makerspace. Prototypeverkstedet gir råd og tilbyr utstyr for at oppfinnere og virksomheter kan gjøre om ideer til fysiske produkter. Og med Epson EcoTank ET-3600 kan medlemmene bruke skriveren så mye de vil, uten behov for hyppige blekkpatronbytter. Den innovative skriveren har etterfyllbare blekktanker.

Creator Makerspace på næringsområdet Forus i Rogaland tilbyr utstyr som CNC-fresere, laserkuttere, fotoplotter og mye annet. Prototypeverkstedet er en non-profit-virksomhet, og overskuddet blir brukt til å anskaffe nytt utstyr. Her kan hobbyentusiaster, garasjeinnovatører, kunstnere og oppfinnere møtes for å dele ideer og kunnskap. Alt er tilrettelagt for at medlemmene kan utvikle og teste egne oppfinnelser, for så å ta steget videre og etablere egne selskaper.

- Her lages alt fra droner til roboter og kun fantasien setter grenser. Vi ønsker å være et springbrett for oppstartbedrifter til å bli globale entreprenører, sier daglig leder Sjur Eivind Usken.

- Wow

Prototypverkstedet ble etablert høsten 2015 og mange spennende virksomheter har allerede sett dagens lys. Ett eksempel er Smart Plants som lager digitale sensorer for å gjøre bygg smartere. Teknologien henter informasjon om varme, kjøling, ventilasjon og samler dette og setter det i sammenheng med været, slik at bygget kan bruke energi smartere. Det gir reduserte kostnader og sparer miljøet.

Dette og mange andre lignende eksempler blir lagt merke til, også utenfor regionen. I fjor høst besøkte eksempelvis en meget imponert Kronprins Haakon Creator Makerspace sammen med ordføreren i Stavanger, fylkeskommunen og Innovasjon Norge.

Store utskriftsbehov

De rundt 300 medlemmene fra hele regionen har store utskriftsbehov, alt fra lengre tekstdokumenter til prototypeskisser og avtaler. Hver uke skrives det ut mange hundretalls sider.

I fjor høst anskaffet derfor Creator Makerspace en Epson EcoTank ET-3600, en 3-i-1-skriver med innovativt blekktanksystem. Det har svært høy kapasitet og eliminerer behovet for blekkpatroner, slik at brukeren slipper å kjøpe og bytte patroner. I stedet leveres ET-3600 med to sett store blekkflasker som gjør det mulig å skrive ut opptil imponerende 11 000 sider i svart-hvitt og farger. Det betyr svært lave kostnader per side og lang tid mellom etterfylling av blekk.

- Reduserer kostnader

- Våre medlemmer kan bruke printeren så mye de vil som en del av medlemskapet. Derfor er det viktig for oss å holde kostnaden nede og unngå å skifte blekkpatroner så ofte. Epson ET-3600 veldig nyttig siden den reduserer utskriftskostnadene vesentlig, forteller Usken.

- De store og innovative blekkflaskene er veldig kjekke. Nå er det slutt på å stadig kjøpe nye patroner som ikke varer lenge. Og ikke minst er det miljøvennlig med store beholdere som sjeldent må byttes ut, avslutter Sjur Usken.